Eieren Bewaren

Eieren bewaren

Eieren bewaren is iets wat vanzelfsprekend niet moeilijk is, maar sommigen kunnen hun bewaarmethode waarschijnlijk beter veranderen.

De meeste mensen bewaren hun eieren immers in een kast, of in een kelder. Gewoon het doosje met eieren zo plaatsen.

Dat kan natuurlijk, maar hou er wel rekening mee dat dit een minder gunstige methode is.

De kans op het bederven van de eieren, en dus op voedselinfecties wordt eigenlijk met de dag groter. Hoe langer je dus eieren op deze methode bewaard, hoe minder aantrekkelijk een ei eten wordt.

Eieren bewaren in de koelkast

Eieren bewaren doe je dus het beste in de koelkast, eventueel wat korter in een echt koele kelder.

Op deze manier kun je verse eieren een week of twee goed bewaren. Op kamertemperatuur kunnen de eieren al binnen enkele dagen bederven.

Let op de datum op de verpakking. In de Europese Unie is dit doorgaans de uiterste verkoopdatum, bovendien staat er de datum hoop tot wanneer de eieren goed zijn. De uiterste verkoopdatum ligt maximaal 21 dagen na de legdatum. Volgens deze methode kunnen eieren dus 28 dagen na de leg bewaard worden (maximaal 21 dagen voor verkoop, en dan nog een bewaartermijn van 7 dagen). En dat is best wel lang. Je kunt dus wel raden dat je de eieren beter niet buiten de koelkast moet bewaren. Overigens mogen eieren niet meer verkocht worden na de uiterste verkoopdatum. Let dus altijd op deze datum, en bewaar eieren altijd dus in de koelkast. Koop ook geen doosje eieren die dichtbij de uiterste verkoopdatum zijn.

Koop bij voorkeur eieren bij de boer, die dagelijks gelegd worden. Zo heb je verse eieren, aangezien de eieren in de supermarkt best wel lang blijven liggen.

Eieren bewaar je het beste niet in de koelkast naast sterk geurende producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ui, prei, oude of stinkende kaas, en vis en schaaldieren. Dat ligt aan het feit dat eieren weliswaar een vrij harde schil hebben, deze is echter toch ietwat poreus. De geur kan dus in de eieren dringen.

Leg eieren altijd met de dunnen puntige kant naar beneden. Op deze manier blijft de dooier mooi in het midden. Controleer dus een doosje eieren, en leg de eieren eventueel andersom.

Barst in een ei, meteen weggooien. De kans op bacteriƫn is met een barst nog veel groter.

Hoe lang houdbaar?

Zoals zonet al geschreven moet je allereerst op de datum op de verpakking kijken. Bewaar eieren nooit langer dan de houdbaarheidsdatum, en dus altijd voor de veiligheid in de koelkast.

Sommigen bewaren reeds gekookte eieren in de koelkast. Dat kun je rustig doen gedurende 2 dagen. Bij langer bewaren neem de kans op bacteriƫn weer toe.

Eieren invriezen

Eieren kun je inderdaad rustig invriezen, mits je daar de volgende regels bij in acht neemt.

Vries nooit hele eieren in, na het ontdooien krijg je een rubberachtige massa. Niet lekker dus.

Wil je eieren invriezen dan eerst de eieren in een bakje breken, en goed klutsen. Giet de geklutste eieren in een bakje en dek de bovenkant af met versheidsfolie.

Je kunt ook eigeel en eiwit scheiden en los van elkaar invriezen, hoewel de structuur van de dooier wel iets veranderd in de vriezer.

Op deze manier ingevroren eieren kun je maximaal drie maanden bewaren.

Ei testen op versheid

Ondanks de data op de verpakking, of voor vers bij de boer gekochte eieren, kun je de volgende methode gebruiken.

Drijftest

Ei in een liter water leggen en 100 gram zout toevoegen. Is het ei vers dan blijft dit op de bodem liggen, een drijvend ei is dus niet meer vers. Een ei dat met de bolle kant drijft ie al ouder, maar nog eetbaar.

Dit ei is dus al ouder.

Schudtest

Schud een ei zachtjes heen en weer. Je hoort nagenoeg niets bij een vers ei, terwijl je bij een ouder ei de inhoud hoort en voelt bewegen.

Breektest

Ei breken in schaal of komt. Een vers ei heeft een mooie ronde dooier met doorzichtig eiwit. Een ouder ei herken je aan een platte dooier en waterig eiwit.