Spiegel ei

Spiegel ei

Een spiegel ei wordt wel gezien als een kunstwerk, tenminste als het goed gebakken wordt. De naam komt van het feit dat een goed gebakken spiegel ei, een dooier heeft die niet is doorbakken, en dus de omgeving zal spiegelen in de dooier.

Maar dit alles geeft wel aan hoe het ei gebakken moet worden.

Het eiwit moet stevig zijn, de eidooier glanzend en natuurlijk nog zacht. Ik ben zelf een groot liefhebber van het gerecht Tiroler Gröstl. Dit zijn gebakken aardappelen met vleeswaren of gesneden worst er doorheen, met daar bovenop een spiegel ei.

Als je dan met een mes of een vork door het zachte gedeelte gaat, dan loopt het nog warme eigeel heerlijk over de gebakken aardappelen.

En dat is nu precies de bedoeling. Als we immers een hard gekookt ei willen, dan kunnen we het ei beter koken.

Recept Spiegel ei

Overigens wordt het in het Vlaams ook wel een paardenoog genoemd. Het oog van een paard is ook vrij groot en daarin kun je je zelf ook zien.

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Keyword spiegelei
Voorbereidingstijd 3 minuten
Kooktijd 4 minuten
Totale Tijd 7 minuten
Geschikt voor 1 Persoon
Calorieën 92 kcal

Ingrediënten

  • 1 Ei
  • Wat zout en peper
  • Boter of olijfolie, of echte roomboter

Bereiding

  1. Breek het ei boven een kom, en zorg ervoor dat er geen stukjes schaal in het ei blijven zitten of vallen. Want als je deze stukjes er probeert uit te halen kun je er alleen nog maar wat anders van maken.

  2. Doe een flink stukje roomboter in een koekenpan met een dikke bodem, zodat de warmte beter verdeeld wordt over de pan.

  3. Strooi een beetje zout en naar smaak peper over de roomboter.

  4. Laat het ei vanuit de kom voorzichtig in de pan glijden, zodra de boter is gesmolten. Dus niet wachten totdat de boter begint te schuimen of te bakken, maar voordien.

  5. Pak een deksel die in de pan past, maar niet op de pan, en dek daarmee het ei af. En pas op, raak de dooier niet aan met de deksel.

  6. Laat het ei nu 3 tot 4 minuten bakken, totdat het eiwit gaar is. Haal de deksel van de pan, bestrooi het ei eventueel nog met wat zout, en haal het ei er met een schuimspaan voorzichtig uit. Laat het ei ook voorzichtig op het bord, brood, of een ander gerecht glijden.